AWAS! Scammer Di Mudah.my

Ramai rasanya yang mahu menjual barangan terpakai mereka di Mudah kerana ianya amat mudah sekali untuk memasukkan iklan ke dalam laman web Mudah.my ini. Apa sahaja barangan boleh dijual dengan harga terpakai. Antara yang paling popular sekali dijual adalah kenderaan bermotor, barangan kamera, gajet dan juga telefon bimbit.

AWAS! Scammer Di Mudah.my

Bagi mereka yang sudah biasa dengan transaksi online, tak kira la korang berurusan dengan Paypal, Western Union ataupun bank-bank tempatan, rasanya tiada masalah bagi korang untuk mengenal pasti akan penipuan yang dilakukan oleh scammers-scammers yang ada di Mudah.my ini.

Terbaru, aku baru je dapat satu pm dari salah sorang rakan blogger yang ingin menjual kereta ayahnya diinternet dengan menggunakan laman web Mudah.my ni. Disebabkan kurang pengetahuan dalam transaksi luar negara ni, dia pun bertanyakan soalan tentang transaksi yang dilakukan oleh pembeli dari Dubai…Aku mula syak sesuatu…soalan seterusnya aku tanya dan jawapan seperti yang aku sangkakan…dari Mudah…:D

Penipuan di Mudah

Apa yang menariknya, bagi orang yang tiada pengetahuan,sudah tentu mengatakan transaksi dia ni adalah betul..dan korang pun tak tahu sama ada betul atau tidak. Jom aku berikan kat korang sedikit panduan mengenai transaksi Paypal dan juga Western Union ataupun mana-mana melibatkan transaksi dari luar negara.

1.Kalau dia kata nak transfer ke local bank korang, minta dulu nama penuh dia, alamat dan juga nombor telefon sebagai rujukan. Kalau dia bagi macam-macam alasan, korang cuba bagi nombor akaun bank korang yang PALSU dan nama yang PALSU.

2.Untuk Paypal, kalau korang nak transfer duit dari Paypal ke Paypal, tidak memerlukan nombor akaun, tapi korang kena ada email Paypal orang yang nak terima duit tersebut. Notification akan dapat pada email dia dan juga email korang mengatakan ada transaksi keluar atau duit masuk ke akaun.

3.Nombor MTCN hanya untuk pengeluaran duit di Western Union. Western Union dan Paypal bukan sebuah company yang sama. So jangan silap faham.

4.Apabila korang iklankan produk korang di Mudah.my, search hanya akan terdapat dalam Malaysia sahaja. Jika dia kata dia daripada negara lain, sila maki atau delete sahaja mesej yang korang terima tu.

Penipuan Nigeria di Mudah

5.Kalau dia reply menggunakan nombor telefon yang panjang seperti dalam gambar, korang hanya perlu search di Google dari negara manakah nombor itu berasal. Salin balik nombor tu dan tekan search…kalau dari negara Nigeria, korang boleh abaikan.

Scammer di Mudah sekarang sudah semakin bijak, mereka menggunakan taktik terbaru, itupun aku baru dapat tahu daripada komen status di Facebook aku…

Penipuan di Mudah

Salah satu tips yang aku boleh bagi kepada korang yang nak menjual di Mudah.my ini, kebiasaannya mereka ini tidak fasih berbahasa Melayu, jadi korang tak payah nak reply balik kalau depa ni cakap Bahasa Inggeris, layankan je dalam Bahasa Melayu..sure lepas tu dia senyap..Nampak tak? Jangan layan kalau depa ni mesej dalam Bahasa Inggeris. Peluang untuk korang kena tipu adalah tinggi..

Biasanya kalau di Mudah.my, pembeli yang berminat akan Β Whatsapp ataupun call korang supaya dapat tahu lagi detail tentang barang yang dibeli..baru-baru ni ada juga aku nak jual speedlight SB600 aku kat Mudah…boleh plak dia mesej kata nak beli kamera, sebakul maki dapat..ahahahaa…

Kepada penjual online, korang memang kena ada ilmu yang sungguh berguna ini sebab nanti disebabkan keghairahan korang menjual barang diinternet, korang lupa untuk mementingkan aspek-aspek keselamatan seperti ini. Walaupun korang boleh dapat borong barang dari China dengan mudah, tapi perkara ini juga korang perlu ambil kira untuk keselamatan.

Buat Duit Dengan Adsense Youtube
Blog Sudah Mobile Friendly

178 Comments

  1. akira_0137078952 August 7, 2017
  2. Mahirah Munawir July 18, 2017
    • reez July 19, 2017
  3. Nina June 29, 2017
    • reez June 30, 2017
      • Anaraihana July 24, 2017
        • reez July 24, 2017
      • Hyekal August 5, 2017
        • reez August 5, 2017
  4. qiqi June 19, 2017
    • reez June 19, 2017
      • nana July 23, 2017
        • reez July 24, 2017
  5. Yana June 13, 2017
    • reez June 13, 2017
      • Yana June 13, 2017
        • reez June 13, 2017
  6. Peniaga Online May 23, 2017
  7. hafizie May 21, 2017
  8. Mas May 15, 2017
    • reez May 15, 2017
  9. Anti scammer May 7, 2017
  10. Laila Ahmed April 27, 2017
    • reez April 27, 2017
  11. Along April 21, 2017
    • reez April 21, 2017
      • John May 16, 2017
        • reez May 16, 2017
  12. asrol rizal April 12, 2017
  13. mr edwin March 24, 2017
  14. boi March 20, 2017
    • dedauncomel.com March 24, 2017
  15. Racklief February 4, 2017
  16. imran January 18, 2017
    • reez January 18, 2017
      • Adsman August 8, 2017
        • reez August 9, 2017
    • adam February 16, 2017
  17. Abu Zainudin January 17, 2017
  18. Afi January 7, 2017
  19. Mieza December 27, 2016
    • reez December 27, 2016
    • Miss.A January 10, 2017
      • Mieza January 14, 2017
      • samuel February 1, 2017
  20. Man December 6, 2016
    • reez December 7, 2016
      • Ayman January 21, 2017
    • Mieza December 27, 2016
  21. Lan December 3, 2016
    • reez December 3, 2016
  22. Ilham November 29, 2016
  23. hanis akmal November 28, 2016
  24. Wani November 25, 2016
    • Mieza December 27, 2016
      • reez December 27, 2016
        • nimud May 31, 2017
          • reez May 31, 2017
  25. Nurul November 12, 2016
    • reez November 12, 2016
      • kokie November 15, 2016
        • reez November 16, 2016
          • kokie November 16, 2016
      • NOORADHA BINTI IBRAHIM November 24, 2016
        • reez November 24, 2016
      • reez December 3, 2016
  26. faizman November 9, 2016
    • reez November 9, 2016
    • Mieza December 27, 2016
  27. Aiman October 29, 2016
    • reez October 29, 2016
      • Mieza December 27, 2016
    • Aini November 4, 2016
      • reez November 6, 2016
      • wan November 22, 2016
  28. mr switch October 9, 2016
    • reez October 9, 2016
  29. mr ?? October 5, 2016
    • reez October 5, 2016
      • mr ?? October 5, 2016
        • reez October 5, 2016
          • mr ?? October 5, 2016
          • reez October 5, 2016
          • mr ?? October 5, 2016
          • mr ?? October 5, 2016
          • reez October 5, 2016
          • mr switch October 5, 2016
          • reez October 5, 2016
        • syifaa November 19, 2016
      • mr ?? October 5, 2016
        • reez October 5, 2016
          • mr ?? October 5, 2016
  30. Nomi October 1, 2016
    • reez October 5, 2016
  31. Eqin September 24, 2016
    • reez September 24, 2016
      • Eqin September 24, 2016
        • reez September 24, 2016
        • reez July 11, 2017
    • along September 26, 2016
  32. Zaqwan Arief September 21, 2016
    • reez September 21, 2016
  33. adlan September 10, 2016
    • reez September 10, 2016
      • Mieza December 27, 2016
        • reez December 27, 2016
  34. adlan September 10, 2016
  35. ahmad August 26, 2016
    • reez August 26, 2016
  36. ain August 12, 2016
  37. farid azhari August 8, 2016
    • reez August 8, 2016
      • farid azhari August 8, 2016
        • reez August 8, 2016
          • farid azhari August 8, 2016
          • reez August 9, 2016
          • reez August 9, 2016
  38. Azri July 27, 2016
    • reez July 27, 2016
    • ihsan August 29, 2016
      • reez August 29, 2016
    • luqman November 23, 2016
  39. Haziq July 3, 2016
    • Nurul August 26, 2016
      • reez August 26, 2016
      • reez August 26, 2016
  40. tajul May 26, 2016
    • reez May 26, 2016
      • zuhri June 24, 2016
  41. Jue May 10, 2016
    • reez May 10, 2016
      • azhar November 13, 2016
        • reez November 13, 2016
  42. sam March 30, 2016
    • manzz September 7, 2016
    • d September 19, 2016
  43. Fizah March 13, 2016
    • reez March 14, 2016
  44. Zul March 7, 2016
    • reez March 7, 2016
      • Lan July 26, 2017
  45. Hafiz March 6, 2016
    • reez March 6, 2016
    • kruee May 5, 2016
      • reez May 5, 2016
  46. Nor January 31, 2016
    • reez January 31, 2016
      • Nor January 31, 2016
        • reez January 31, 2016
          • Nor January 31, 2016
          • reez January 31, 2016
  47. deng December 17, 2015
    • reez December 17, 2015
  48. rubi December 14, 2015
    • reez December 14, 2015
      • tya leories widodo December 28, 2015
        • reez December 28, 2015
  49. lieza September 16, 2015
    • reez September 17, 2015
  50. nurul August 1, 2015
    • reez August 1, 2015
  51. noor May 19, 2015
    • reez May 19, 2015
  52. Mazni Azmi March 13, 2015
  53. Latihan Industri 2015 March 7, 2015
  54. Ummi Hanie March 4, 2015
    • reez March 4, 2015
  55. blogger lelaki March 4, 2015
  56. azimah mohd zainuddin March 4, 2015
  57. Azzahairi March 4, 2015
    • reez March 4, 2015
  58. Travelog Siti March 4, 2015
    • reez March 4, 2015
  59. amirul March 4, 2015
  60. titan March 4, 2015

Leave a Reply

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.